Akuttandvård

Akuttandvård för smärtlindring

Akuttandvård för smärtlindring

Om man råkar ut för en tandskada eller får illavarslande tandvärk är det viktigt att söka akuttandvård. Att gå runt med en skadad tand eller en infektion är framförallt mycket otrevligt och det är viktigt att man åtgärdar problemet så fort som möjligt. Det finns många som har så kallad tandläkarskräck men det finns sätt att lindra rädslan. Man kan få lugnande medel och ibland kan det hjälpa med en avslappnande massage innan behandling. Hur som helst så är det viktigt att kolla upp sina besvär innan de blir mycket värre. Om man till exempel lider av tandvärk så beror det ofta på att nerven i en tand blivit inflammerad eller infekterad. Det kan vara värk i form av skarp smärta, ilningar eller molande värk. För att komma fram till vad det är som orsakar besvären får man genomgå en röntgen. De vanligaste sätten att behandla tandvärk är rotfyllning eller tandutdragning.

Det finns även sjukdomar som kan orsaka värk i ansiktet och som kan uppfattas som tandvärk trots att det inte är det. Några exempel på det är bihåleinflammation, käkledsinflammation, nervsmärtor i ansiktet eller kärlkramp. 

För att undvika tandvärk kan man borsta tänderna med flourtandkräm samt avstå socker och annat som kan skada tänderna. Det är också viktigt att kontrollera tänderna med jämna mellanrum för att upptäcka eventuella problem i god tid. 

Hos tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål kan man få hjälp vid akutfall men även med vanliga tandläkarundersökningar, estetisk tandvård, bettskena, borttagning av visdomstand, tandimplantat, tandhygienistbehandling samt kronor och broar. Mer information och kontaktuppgifter finns på https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/. På mottagningen använder de sig av den senaste tekniken. För att ta röntgenbilder använder de sig av OPG, en teknik som gör det möjligt att med bara en bild röntga hela käken. Andra fördelar är att man utsätts för betydligt lägre strålning och samtidigt slipper man ha något i munnen, något som framförallt tandvårdsrädda brukar uppskatta.