container

En stor behållare

En stor behållare

Container betyder ungefär behållare. Det vill säga något som behåller innehållet. Men när man idag använder ordet container så tänker man oftast på de stora järnbehållarna som har längd, bredd och höjd som kan mätas i meter. Eller fot, som containrar faktiskt mäts i, vilket ju är ett ovanligt mått för de flesta i Sverige.

 

Container för avfall

Ett av de vanligaste användningsområdena för containers är till avfall. Stora företag och köpcentrum har oftast ett flertal containers som har fasta platser och där man kastar olika fraktioner av avfall i olika containers. Vilka fraktioner som man separerar beror lite på kommunen där man bor, men några av dem är metall, rent trä, hårdplastförpackningar och matavfall. Ungefär så som det ser ut på en återvinningsstation.

Det går också bra att själv hyra en container om man till exempel ska flytta. Man kanske har en del saker man inte vill ta med sig eller helt enkelt bara vill rensa ut större mängder och inte vill köra många rundor till tippen. Vill man hyra container i Växjö, eller på annan ort, så ska man klura ut hur stor container man behöver, vad man ska kasta i den och under vilka datum man vill ha den. Sedan är det bara att ringa och boka.

 

Andra användningsområden för containers

Förutom avfall så används containers ofta som fraktskydd för gods av olika slag. Containern fylls med det gods man vill frakta och istället för att hantera små-kollin så lyfts hela containern på tåg, lastfartyg och lastbilar för frakt till annan ort. Det är även vanligt att man använder containers till lagring av verktyg på byggplatser eller liknande. Och på senare år har det blivit populärt att till och med bygga hus av containers. Det kräver förvisso en hel del isolering men de blir moduler som man, liksom lego, kan pussla ihop sitt hus av.