Flugbindning

Flax och lax med rätt fluga

Flax och lax med rätt fluga

Lax, öring, regnbåge, harr och röding är några fiskar som fångas bäst med fluga, men faktum är att i stort sett alla fiskar kan fångas med flugfiske. Det handlar om material, utrustning och teknik. Grunden i tekniken handlar om linan och att använda den som kastvikt. Flugan i sig väger väldigt lite, men genom att med mjuka kast fram och tillbaka få ut linan över vattnet är målet att få flugan att hamna framför fisken och erbjuda ett intressant bete. I strömt vatten innebär det att flugan måste landa uppströms för att fisken ska hinna se flugan och kunna nappa. 

 

Rätt material för att locka fisken

Tanken är att flugan i flugfisket ska likna levande insekter som har landat på vattenytan eller i vattnet. Det finns en rad olika sorters flugor att använda vid flugfiske och det finns en mängd olika material att locka fisken med. Torrflugor kallas de flugor som ska imitera insekter som befinner sig på vattenytan och flyter, vilket kan vara allt från sländor till knott. Våtflugor är flugor som sakta sjunker. Streamer är en imitation av en småfisk eller en krabba medan nymfer är flugor som imiterar larver. Allt beror vilken fisk du vill fånga och vad just den fisken helst vill äta. 

 

 

Kreativitet knyter den bästa flugan

Flugfiske är en konst i tålamod, kastteknik och rätt fluga. Att få det att nappa med egen fluga gör fångsten mer värd, och att knyta flugor är enkelt och roligt. Den som är intresserad av flugbindning i Göteborg är varmt välkommen till Sportfiskebutiken Tajtlajn i Kållered eller kan klicka sig in till Flugfiskeshopen.se och botanisera i webbutiken. Efter det är det bara att googla fram en instruktionsvideo på YouTube eller anmäla sig till en flugbindningskurs. Sedan handlar det om att öva, öva och öva, och framför allt att fiska!