LED

Hur stavar man egentligen till LED?

Hur stavar man egentligen till LED?

editorial

Det där med “LED” är väldigt intressant. Inte bara de högintensiva lysdioderna som fått namnet “Light Emitting Diode”, eller “LED”, utan även rent språkligt. För hur ska man egentligen skriva “LED”? Ska det vara med stora bokstäver eller med små? 

Det finns goda argument för både det ena och det andra. “LED” ska utläsas som ett ord och inte var och en av bokstäverna för sig. Regeln säger egentligen då att det borde stavas med gemener, det vill säga med små bokstäver. Men risken är då att man förväxlar led-lampor med ledlampor, vilket är någonting helt annat. Dessutom är det ofta ganska behagligare att läsa led-lampor än LED-lampor, eftersom versaler gör att man stannar upp i läsningen.

Så, vilka är argumenten för att det ska stavas med stora bokstäver? Tja, tydligen har SAOL i en publicering från 2015 valt att skriva “LED” med stora bokstäver. Och de får väl ändå anses vara någorlunda experter på området. Kanske är “LED” här för att stanna. Och då får vi väl acceptera det.

Bra för klimatet

Och varför skulle man inte acceptera det? Belysningen är det ju inget fel på. Tvärtom skänker de välbehövligt och miljömässigt väldigt skonsamt ljus. Tänk om alla hade använt LED-lampor. Då hade jorden varit en betydligt trevligare plats. Överdrivet? Inte alls. En LED-lampa är 50 gånger mer effektiv än en vanlig lampa och förbrukar därför mindre energi. Och sådant som förbrukar mindre energi, det uppskattar klimatet väldigt mycket.

Det är väl egentligen det som är det viktiga. Hur mycket eller lite energi som LED-lampan drar. Inte hur det stavas. Det viktiga är väl att man förstår vad det betyder. På ledmegastore.se skriver de hur som helst LED med stora bokstäver. 

Och de är ju ändå i lampbranschen. Så man får väl lita på dem. Gå in på deras hemsida här: https://ledmegastore.se/uplights/3944-utomhus-spotlight-rund-rostfrittt-staal-gu10-sockel-5902650568839.html