Kakelugnar

Inred med kakelugn

Inred med kakelugn

Många associerar vinterhalvåret i Sverige med mörker och kyliga temperaturer. Vi tar på oss tjocka jackor, mössor och vantar varje gång vi ska från punkt a till punkt b, och när vi ska vara ute i naturen längre stunder. Oavsett om du är en person som njuter så här års, eller en som lider varje gång du måste lämna det trygga hemmet, kan en kakelugn vara ett av de bästa sätten att ta tillvara på årstiden. En kakelugn är inte bara en praktisk källa till värme, utan också en vacker inredningskomponent som sätter karaktär på din lägenhet eller ditt hus.

 Kakelugnen genom tiderna


Kakelugnen har varit en viktig del av inredningen i många svenska hem sedan andra halvan av 1700-talet. Behovet av den uppstod när det rådde vedbrist i landet, och ett effektivare sätt att värma upp bostäder och andra lokaler efterfrågades. Kakelugnen blev den viktigaste värmekällan under 1800- och 1900-talet, för att sedan minska i betydelse när den modernare centralvärmen istället började användas. På senare tid har kakelugnen återigen fått ett uppsving i takt med stigande energipriser, samt ett ökat intresse för byggnadsvård och kulturhistoria. Många inredningsintresserade uppskattar kakelugnen för dess dekorativa utseende och den historiska prägel kakelugnen tillför hemmiljön.

Montera eller renovera kakelugn idag

 

Utformningen av kakelugnar har varierat med arkitekturens utveckling. Detta gör att personer som installerar eller restaurerar kakelugnar idag har ett omfattande arkiv av stilar att hämta inspiration ifrån. Jämfört med hur läget såg ut på 1800-talet finns idag ett mycket litet antal kakelugnsmakerier i Sverige. Ett undantag är däremot E. Henriksson Kakelugnsmakeri, som bygger och utför renovering av kakelugnar i Göteborg. Att installera en ny kakelugn kräver vissa förutsättningar. Till exempel måste man först ansöka om bygglov, och det är mest fördelaktigt om väggen där kakelugnen ska monteras består av tegel. Tänk även på att göra installationen i god tid innan vintern kommer – kakelugnen måste nämligen torka i tre månader innan den kan användas.