Konditori

”Kondis” går tillbaka till det traditionella

”Kondis” går tillbaka till det traditionella

Vill man fika på finare, traditionella och lite mer avancerade bakverk då är det ett konditori man ska gå till. I folkmun kallas detta ibland för ”kondis”. Förr i tiden var ett konditori ungefär som det vi idag kallar för café. Man går dit och köper ett bakverk och en kopp kaffe eller te, sedan sätter man sig i serveringen och fikar. Ofta kan man beställa hem exempelvis tårtor och bakverk som bakas på konditoriet i förväg. Detta kan vara bra om man ska ha en födelsedagsfest, bröllop eller begravning.

 

Kakor, bakelser och matbröd

Det som traditionellt erbjuds på ett konditori är bakverk med grädde, exempelvis prinsessbakelse eller budapestbakelse, och småkakor, exempelvis syltkakor eller biskvier, och kaffebröd, exempelvis kanelbullar eller vetelängder. Vid speciella tidpunkter på året säljs det som är traditionellt, exempelvis semlor på fettisdagen, och större utbud av kanelbullar på kanelbullens dag. Det går ofta även bra att köpa matbröd på ett konditori. Kakorna brukar ligga bakom en stor glasdisk där kunderna kan se allting och välja, det är därför viktigt att det ser bra ut för ögat när det är färdigbakat.

 

 

Skillnad på bakverk och bröd

Från början var det stor skillnad på den som bakar bröd, en bagare, och den som gör bakverken, konditor. Idag görs allt detta på samma ställe och ingår i samma verksamhet, det görs därför inte så stor skillnad på vilken titel de som arbetar i köket har. Förr sålde även konditorerna sina verk över en egen disk, separat från brödförsäljningen. De gjorde oftast finare bakverk, marsipanarbete, glass och praliner. Saker har alltså förändrats en hel del de senaste hundra åren. Många av de nyare, trendigare kaféerna konkurrerar även med konditorierna idag. Vill man besöka ett bageri i Huddinge som erbjuder olika ”kondisverk” kan det vara värt att ta sig en tur förbi Två Bagare.