ögonmottagning

Kontrollera synen och få hjälp

Kontrollera synen och få hjälp

Det finns tillfällen i livet då man kan behöva kontrollera sin syn. Har det uppstått någon skada eller ögonen blivit svaga av ålder finns det alltid hjälp att få. Kanske får man problem med grå starr eller något synfel. Man kan vara närsynt, långsynt eller översynt. Andra synfel är astigmatism och ålderssynthet. Om en klinik har avtal med landstinget kan åtgärder som kataraktoperationer ingåDet betyder att man opereras för grå starr. Det är den vanligaste operationen i Sverige. Omfattas man av landstingets vårdavtal kan man få en remiss föra att få den typen av operation utförd. Avgiften är samma som en vanlig patientavgift. 

 

Vart ska man gå och vad finns det att välja på

Letar man efter en ögonmottagning i Stockholm kan man bli antingen nöjd eller frustrerad över att det finns så mycket att välja på. Man kan fråga sig hur man ska kunna välja vart man vill gå. Ett annat alternativ är ju att besöka de olika klinikerna eller gå in på deras hemsidor för att bilda sig en uppfattning. Kanske är det så att den läkare som skriver ut en remiss helt enkelt rekommenderar en klinik. I annat fall får man väl ta sig i kragen och gå dit man fått en remiss för att kunna avgöra själv. Det kan ju kännas bra eller lite mindre bra. 

 

Vårdgarantin

Vårdgarantin innebär att man inte ska behöva vänta mer än en viss tid för att få hjälp. Den kan skilja sig lite beroende på var i landet man bor. Inom en dag ska man ha fått kontakt när man söker hjälp. Inom tre dagar ska man ha fått en första undersökning. Efter ytterligare 90 dagar ska man ha fått ett besök hos en specialist om sjukdomstillståndet kräver en sådan behandling eller undersökning. Och inom ytterligare 90 dagar ska behandlingen vara påbörjad. De går att söka hjälp i en annat landsting än det man tillhör.