kran

Mot nya höjder

Mot nya höjder

Skellefteå, staden bara 15 kilometer uppströms från Bottenviken, har i många år legat i topp på listan över landets mest företagstäta kommuner. Det var naturtillgångar som efter grundandet först fick staden att lyfta. Det är inte konstigt att Skellefteå kom att kallas Guldstaden. Här finns en stark tradition av entreprenörskap med rötter i skogen, malmen och Skellefteälven. Ekonomin bygger på en stor privat sektor som är den största i norra Sverige, sett till kommunens storlek. Men inget sker av en slump. Bakom varje kranlyft och framgång finns det människor med visioner och driv.

 

Vad får en stad att lyfta?

Varje entreprenör är en människa. Bakom varje idé, vision och företag finns en person. Precis som varje lyftkran har en kranförare som planerar varje lyft, är det mänsklig aktivitet som får en ort att lyfta. Oavsett hur tung uppgiften är samverkar visioner med teknik för att få jobbet gjort. Helt oberoende av bransch är varje kugge viktig för att det skall lyfta. Det är med andra ord personliga och gemensamma krafter som ligger bakom varje kranlyft i Skellefteå. Ett exempel på företag som – både bildligt och bokstavligt – gör detta möjligt är Havator AB som med sina lyftkranar bidrar till Skellefteås utveckling. 

 

 

Mer som lyfter

Det är inte bara näringslivet som blomstrar i Skellefteå. Tack vare det geografiska läget med närhet till storslagen natur och de satsningar som görs på kultur, bostäder och arbetstillfällen lyfts även invånarna. Här hinner människor helt enkelt med mer tack vare möjligheterna till rekreation. Närhet till service och upplevelser gör att vardagen blir enklare. Livsmiljön gör fritiden rikare och kanske är det denna möjlighet till avkoppling som också odlar entreprenörskapet. Varje idé har en källa och när källan är klar springer friskt vatten fram när man vrider på kranen. Det är helheten som till slut får detaljerna att lyfta. Detsamma gäller mannen bakom spakarna i en lyftkran.