Tandreglering

När behövs tandreglering?

När behövs tandreglering?

Tandreglering som begreppet själv antyder betyder rättning eller reglering av tänderna. En sådan behandling behövs inte alltid utan endast när och om tänderna vuxit snett. En tandreglering kan göras både på barn och vuxna. Idag går det till och med att endast reglera en tand utan att behöva röra de andra. Vanligast är det dock att reglera flera tänder som vuxit fel eller för tätt. I en behandling kan det även ingå rättning av under eller överbett då detta inte har något med tänderna att göra utan med käkarna.

 

 

Nytt utseende med hjälp av tandreglering

 

Ett vackert leende är något som alla vill ha. Vad krävs för att ha ett sådant leende? För det första välborstade tänder och för det andra snygga sådana. Sneda tänder bäddar inte för ett vackert leende och det är därför tur att tandreglering finns. I vissa fall handlar tandreglering om mer än att vara snygg. Sneda tänder kan leda till att man inte kan tugga maten ordentligt och till en sämre hygien i munhålan. Behandlingen är egentligen en kombination av hälsa och ett bra utseende. En tandreglering kan även kombineras med tandblekning för ett vitare och glansigare leende. Med andra ord är möjligheterna många!  

 

Hänger tandställningar och tandreglering ihop?

 

Ja, tandställningar hänger ihop med tandreglering. Det är behandlingens grundprincip, kan man säga. Majoriteten av tandregleringarna inkluderar tandställningar. Dessa kan både vara synliga och osynliga. Det finns även avtagbara och fasta tandställningar. Fasta tandställningar sitter dygnet runt och behöver borstas på ett speciellt sätt. Vid större problem med sneda tänder rekommenderas det fasta tandställningar, medan om det handlar om ett mindre fel är avtagbara passande. Det är upp till tandläkaren att bestämma vilken tandställning som bör användas. Tänk på att fasta tandställningar kan kännas lite obekväma i början men de kan regleras så att obehaget försvinner med tiden.