teleskoptruckar

Olika slags truckar

Olika slags truckar

Idag är användningen av olika slags truckar mycket vanliga och man kan till och med se dem i matvarubutikerna när personalen kör runt på pallar. Truckar finns i alla storlekar från handdragna till el- eller dieseldrivna som man sitter i och styr med pedaler och ratt. Alla truckar kan höja sina gafflar upp och ner. Men det finns truckar som kan göra mer än så och dessa kallas teleskoptruckar eller teleskoplastare. Viktigt att veta är att när man ska använda en truck av något slag som är annat än handdriven, så krävs en utbildning på den trucken. Dessa utbildningar kostar inte så mycket och finns tillgängliga hos ett flertal olika företag.

 

 

Trucken som kan lite mer

 

Teleskoptruckar kan inte bara höja och sänka gafflarna utan de kan även få gafflarna att gå i sidled, förlängas framåt och snurra runt. Det innebär att teleskoptruckar kan nå långt in, eller upp, på en yta som ligger en bra bit ifrån själva maskinen och det finns teleskoptruckar som har armar som kan förlängas ända upp till ca 18 meter från marken. På grund av detta är teleskoptruckar oftast den slags truckar som används enbart eller som komplement till lyftkranar på byggplatser när man vill hyra teleskoptruckar i Trelleborg eller andra städer.

 

Tillbehör och användningsområden

 

Teleskoptruckar kan man hyra såväl med förare eller utan, om man redan har en förare på plats. Förutom att besluta om man vill hyra enbart maskinen eller maskin med förare, så kan man också besluta sig för vilka tillbehör som man vill få med som korta och långa gafflar, skopor, kranarmar, krokar, personkorgar och vinschar. Man kan med andra ord använda teleskoptrucken inte bara som truck utan den kan ta arbetsmoment som normalt utförs av kranar eller hjullastare. I dagligt språk säger man ofta lull eller manitou istället för teleskoplastare, vilket är de vanligaste märkena.