Örter

Örter för din hälsa

Örter för din hälsa

Örter har många läkande egenskaper och är ofta lätta att få tag på. I din lokala butik finns garanterat de vanligaste örterna så som basilika, persilja och timjan. Dessa är goda att ha i maten men har också sina speciella läkande effekter på kroppen. Till exempel är timjan suveränt att äta för att motverka hosta och persilja innehåller rikliga mängder järn vilket är bra för kvinnor. De kan också ätas som tillskott vilket är ett smidigt sätt att få i sig alla nyttigheter då de är i en kapsel.

 

 

Örter i maten

Att få i sig örter i maten är inte bara nyttigt utan också gott. Varför inte slänga ihop en god örtig sås till pastan eller toppa pizzan med basilika? Det är också gott att ha örter i sin smoothie; prova gärna en grön smoothie till mellanmålet. Ute i växtriket kan man själv hitta mycket grönt, speciellt på våren. Man kan till exempel hitta brännässla vilken är otroligt näringsrik med mängder av mineraler, vitaminer, aminosyror och klorofyll. En enkel soppa att laga är nässelsoppa och det ger dig en riktigt energiboost.

 

 

 

Örter i det traditionella husapoteket

Genom alla tider har örter används i husapoteket och det är inte så konstigt med tanke på deras många läkande effekter och det faktum att de går att hitta ute i naturen. Förr i tiden var örter den medicin som gick att få tag på, och personer som var kunniga inom området kallades för medicinkvinnor eller medicinmän. I dagens Sverige används inte dessa termer men i andra delar i världen lever medicinkvinnan och medicinmannen kvar. Ett exempel är Indonesien där folket gärna uppsöker sin lokala medicinkvinna för att få hjälp med diverse åkommor. Hon blandar samman en speciell örtblandning till  sin patient och oftast utförs också en helande massage för att råda bot på åkomman.