lastpallar

Praktiskt förpackningsmaterial

Praktiskt förpackningsmaterial

Lastpallar ingår i gruppen förpackningsmaterial och används som en botten, eller lastyta, för material som man vill frakta. Det är ett så väl använt sätt att hela fraktsystem är uppbyggda för hantering av lastpallar. På undersidan av lastpallarna finns utrymmen där man kan köra in gafflar från en truck av något slag, och när gafflarna höjs så lyfts lastpallen upp ifrån marken och kan därmed transporteras. Materialet är så starkt att man kan stapla dem ovanpå hyllor eller ovanpå varandra, och avståndet mellan lastytan på pallen och golvet är tillräckligt för att lasten inte ska bli blöt eller smutsig. Om man vill kan man även sätta på sidor, så kallade pallkragar, som håller mindre kollin på plats och även är ett extra skydd för ömtålig last.

 

 

Godkänd standard

När det gäller lastpallar så finns det en standardpall som har en eu-klassning, vilket borgar för att pallen är tillverkad av rejält material och har en viss storlek, dvs 80 cm bred och 120 cm lång. Träet i eu-pallen har en tjocklek som gör att pallen håller länge och de pallar som håller klassen får en märkning som visar att de är godkända eu-pallar. Denna typ av pallar har ett bra andrahandsvärde vilket gör att de återanvänds så länge som de är funktionella.

 

Material och dimensioner

Lastpallar kan man köpa i alla möjliga dimensioner och finns ingen som passar så kan man tillverka en pall som passar. En slags pall kallas sjöpall och har samma bredd som eu-pallen men är dubbelt så lång, det vill säga 240 cm. Vanligaste materialet i lastpallar som man kan köpa hos http://www.pallinvest.se/ är trä, men det finns även lastpallar av plast. Eftersom lastpallar är stabila så finns det en returmarknad för dem och en del av de företag som säljer pallar kan även tänka sig att köpa tillbaka samma lastpallar i retur.