handskar

Skydd för händerna

Skydd för händerna

När du vill skydda dina händer kan det vara en bra investering att inskaffa handskar eller vantar. Båda är en form av klädesplagg anpassade för händer och med lite olika funktion eller utförande. Ett par vantar är vanligtvis stickade medan ett par handskar för vardagsbruk för det mesta är tillverkade av skinn eller syntet. Ibland är det skinn ytterst och syntet på insidan. Ibland kombineras skinnet med att vissa partier är stickade. En vanligt förekommande kombination är ull och skinn. Andra förekommande handskar är plasthandskar och gummihandskar. Det är även fler och fler människor som använder tyghandskar på grund av allergier mot metall. 

 

Handskarnas historia

Från början var handskar ett privilegium och fick bäras enbart av folk med högre rang. Handskar gjorda av tyg bars främst av krigare. När det gällde etikett var det vanligt att man använde handskar även på sommaren. Det ansågs även passande att bära dem på en visit som gjordes på förmiddagen. Lika passande var det att bära dem tillsammans med ett aftonplagg. Aftonhandskar kunde vara tillverkade av get eller lamm då dessa var extra tänjbara. En handske av satin som gick ända upp över armbågen kallades för operahandskar. Det var först på 1800-talet som man började använda handskar för att skydda händerna från kyla. 

 

 

Handskarnas utveckling

Något relativt nytt på marknaden är värmehandskar. Det är helt enkelt handskar som är eldrivna. Dessa är specialtillverkade för att man ska kunna hålla värmen hela tiden och aldrig mer vara kall om sina händer. De fyller även en medicinsk funktion för människor med reumatism eller sportskador. Dessa handskar är tillverkade i polyester och kan användas som innerhandskar under ett andra par eller bara som de är. Värmehandskar är batteridrivna och kan ställas in på tre olika temperaturer. Hög, mellan och låg temperatur. Batterierna som möjliggör värme i handskarna kan laddas upp till 500 gånger. Själva värmeslingan består av kolfiber och batteriet laddas på bara 4-6 timmar.