varningsetiketter

Ta det säkra före det osäkra

Ta det säkra före det osäkra

Livet är fyllt av allehanda faror. På något sätt så är vi lika skrämda av dem som vi är fascinerade.
För handlar inte livet trots allt om att det alltid ska finnas någon sorts risk närvarande? Det är ju just den risken. strävan att möta den och övervinna den, som driver oss framåt.

Nu står det inte några varningsetiketter på alla de faror som vi möter. Långt ifrån. Men visst vore det praktiskt om man varje dag kunde få en radda av just etiketter som varnade oss för vilka faror som det fanns en risk att vi kunde råka ut för på den givna dagen? Så att man kunde förbereda sig lite liksom.

Å andra sidan så är det väl också så att det är ovissheten som skapar själva äventyret. Skulle allt vara uppmärkt och tydligt så skulle det ju inte finnas någon poäng i att faktiskt våga sig ut på en upptäcktsfärd i det okända.

Det är ju faktumet att vi inte känner till vad som ska hända som gör att något kontrasterar mot vardagens alldagliga lunk. Hade vi haft tillgång till något sorts manus – ja vad vore poängen då?
Vi kanske tror att det skulle göra saker lite lättare, men tänk dig att du kollade på en film och hade läst manuset. Spänningen skulle ju vara borta redan från början.

Samma sak med tv- eller datorspel. Det är ju att vi måste kämpa oss fram som gör att det blir spännande. Skulle man kunna sätta på evigt liv, och bara mosa sig igenom banorna, så skulle man snabbt tröttna.

Nej, vi ska nog vara glada för att varningsetiketter och liknande information bara finns där de hör hemma: I miljöer där det faktiskt finns en överhängande fara för att vi ska råka ut för något som faktiskt kan vara dödligt.