prostata

Ta hand om dig själv och gör dina kontroller

Ta hand om dig själv och gör dina kontroller

För män över 45 år är det mycket viktigt att kontrollera prostatan regelbundet. Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige och ibland är sjukdomen även ärftlig. Risken för prostatacancer ökar med åldern och det är därför viktigt att göra kontroller regelbundet så eventuella misstankar om cancer kan utredas så fort som möjligt. Tiden är nämligen avgörande när det kommer till behandlingar. Kontrollera prostatan gör inte ont och det går snabbt. Vid en undersökning upptäcks direkt om det uppstått någon prostataförstoring.

 

Godartad prostataförstoring, vad är det?

Prostatan kan växa ju äldre man blir. Därför är det inte ovanligt att en man kan få en godartad prostataförstoring som innebär helt enkelt att prostatan växt. Den vanligaste symtom är att prostatan då trycker mot urinröret vilket gör att det bli svårare att kissa. Det finns behandlingar mot detta så det är inget stort ingrepp som behöver göras. Typisk symptom förutom svårt att kissa är att du känner du behöver kissas ofta och det dröjer innan urinen kommer. Misstänker du att du har problem med prostatan ska du inte tveka utan kontakta sjukvården direkt för en undersökning så det går att fastställa att det inte är cancer.

 

Tips för en friskare prostata

 Det finns lite knep för att hålla prostatan friskare och förebygga problem. Det första är att undvika eller minimera användningen av alkohol och tobak. Se till att äta nyttigt och då mat med fibrer så magen är i god form. Rör dig och var aktiv så du inte endast sitter ned hela dagarna. Blodcirkulationen kommer igång och dessutom syresätts kroppen. Ett bra sätt att hålla prostatan i form är också att göra knipövningar och det är faktiskt bra att ejakulera minst fem gånger i veckan då det har effekt på prostatan. Det går dock inte att poängtera tillräckligt att kontrollerna nödvändiga.